Att skriva noveller till veckotidningar

På förfrågan kommer här ett inlägg om att skriva noveller till veckotidningar! Har märkt att många fått intresse för att skriva noveller och nu finns det ju flera roliga tävlingar att pröva lyckan i, bl a de jag nämnt i detta inlägg. Jag kan bara skriva om mina egna reflektioner och erfarenheter och är långt ifrån någon expert. De två noveller som jag sålt till veckotidningar har ju inte ens kommit i tryck ännu 🙂

Det första man får tänka på är längden. Godtagbar längd brukar vara mellan 10 000 och 20 000 tecken inklusive blanksteg. Min novell till Året Runt är på ca 19 000 tecken och det motsvarar ca 9 A4 sidor med normala marginaler och 1,5 radavstånd.

Nästa sak att tänka på är att börja mitt i smeten. Pga av det begränsade utrymmet gäller det att kasta läsaren rakt in i handlingen med några väl valda meningar. Något jag fått synpunkter på och fått ändra är att få till en ordentlig bakgrund så att handlingen blir logisk och har en mening. Detta gäller ju speciellt om man skriver en deckare med ett mord och en gärningsman. Det duger tydligen inte att någon på måfå går runt och dödar folk 😉 Det ska vara någon som tidigare presenterats i novellen och har ett bra motiv. Jag har också fått kritik för att skynda mig igenom slutet. Så lär av mina misstag och tänk igenom bakgrunden och lägg lite krut på slutet. Det lönar sig alltså att tänka igenom och planera sin historia för att få ut mesta möjligt på de få sidor man har på sig.

Vad vill veckotidningarna då ha? Det som jag fått uppfattningen att de gillar är kärlek, relationer, feelgood, deckare och mysrysare. Något som passar en bred läsarkrets alltså 🙂 Det ska vara ganska lättsamt, får inte vara för blodigt eller för läskigt. Gärna med någon oväntad tvist i slutet. Jag lånade några tidningar av min mamma för att få inspiration och kan nämna ett exempel på en novell som jag läste då:

Novellen börjar direkt med att två kvinnor är i en klädaffär. Den ena ska på en date på kvällen med en läkare. Hon känner sig osäker på sig själv, tycker att den vackra läkaren är för bra för henne. Känner sig missnöjd med klänningarna hon provar och spenderar mycket tid i provhytten med att fundera över sig själv och sina val. Till sist trycker hon i sig själv i en för trång klänning och dragkedjan fastnar. Då hon försöker komma loss ramlar hon huvudstupa ut ur provhytten och slår sig så illa att personalen kallar på ambulans. Då ambulansen kommer känner hon igen sjuksköterskan. Det är ”läkaren” som hon skulle på date med… Han följer henne till sjukhuset, skäms över att han har ljugit och de går till sist på date ändå. (har jag för mig)

Så. Något som många kan känna igen sig i med sympatiska karaktärer. Gärna lite kärlek. och ett lyckligt slut!

När ni väl har skrivit ihop något som ni vill skicka in rekommenderar jag er att leta reda på namnet på redaktören för fiction på vald tidning och maila den direkt till den personen. Brukar gå ganska bra att hitta på deras hemsidor.

Här nedan följer några länkar som jag har haft nytta av för att sätta mig in i novellskrivandet. Sätt igång och skriv, och lycka till!

http://hemmetsveckotidning.se/las-lennarts-vinnarnovell/

http://holavedsbrudar.blogspot.se/2013/06/skriv-en-novell-tio-saljande-tips.html

http://debutantbloggen.wordpress.com/2013/01/28/idag-ar-jag-glad-mer-om-att-skriva-en-veckotidningsnovell/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s