Dare me

imageMegan Abbott på en bädd av tusenskönor 🙂

Nu har jag läst Megan Abbotts Dare me (Om du vågar). Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig då jag läst väldigt blandade recensioner av den.

Boken kretsar runt en medelmåttig hejarklack på high school i USA, som lägger störst fokus på att vicka på höfterna. Till den dagen då de får en ny välmeriterad coach som får dem att drömma om att ta sig till regionala mästerskapen. Men glädjen är inte delad av alla. Framförallt inte av den tidigare kaptenen Beth som nu skuffas åt sidan.

Huvudpersonen och berättarrösten i boken är Addy, Beths vän och vapendragare. Vi dras tillbaka till hur det är att vara tonåring igen. Speciellt hur det är att vara en väldigt manipulativ tonåring.  Addy dras mellan sin nya coach som hon ser upp till, och som ser henne och hennes potential, och Beth som hon varit vän med sedan hon var liten. Det är en berättelse om kärlek, svartsjuka och frånvarande föräldrar.  Och när ett dödsfall inträffar ställs allt på sin ända.

Jag hör med mina 34 år säkerligen inte till målgruppen, men jag gillade den. Det tog lite tid för mig att komma in i den och få flyt på läsandet. Texten är lite hackig och fylld av kommateringar. Att jag dessutom läste den på engelska gjorde ju även det sitt till då hjärnan behöver några sidor för att ställa om till ett annat språk. Boken får mig att tänka på Marisha Pessl´s Fördjupade studier i katastroffysik, som även den handlar om manipulativa tonåringar och vuxna personer med högst tvivelaktiga relationer till dessa tonåringar. Det jag gillar mest med boken är hur levande karaktärerna blir, hur man nästan kan känna doften av svett i gymnastiksalen där de tränar. Det är det jag vill ha när jag läser, en verklighetsflykt.

Kanske inte en bok som jag skulle rekommendera till vem som helst, men jag själv kommer definitivt läsa mer av Megan Abbott.

 

2 tankar om “Dare me

  1. Jag läste den ju på svenska, men håller helt med dig i din recension. Jag kommer också att läsa mer av henne, även om jag också tycker att den bitvis var trögläst, kanske speciellt i början.

    • Hennes tidigare böcker som utspelar sig runt 30- och 50-talet är ju riktade till en äldre målgrupp. Skulle vara kul att läsa en av dem 🙂 Sedan har jag hört att hennes bok Fever ska vara bra, så det är inte helt osannolikt att jag kommer att läsa den också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s