Middagsmörker

Middagsmörker

Nu har jag läst ut Charlotte Cederlunds Middagsmörker. Vilken bok! Så välskriven och spännande, och och i en annorlunda miljö.

Idijärvi sameby ligger undangömd i de norrländska skogarna, långt bort från all civilisation. När sextonåriga Áilis pappa dör i cancer tvingas hon flytta dit för att bo tillsammans med sin morfar som hon aldrig tidigare träffat. Välkomnandet blir svalt och Áili känner sig som en främling bland snö och renar. Men så börjar mystiska saker hända i byn, saker som borde vara omöjliga och som bara kan förklaras med den magi som är direkt knuten till Áilis samiska arv. Snart är hon indragen i en flera hundra år gammal konflikt, en konflikt som riskerar att skada de hon bryr sig om. De få som finns kvar.

Boken är riktigt spännande och jag gillar verkligen hur magin blandar sig in i vardagen. Charlotte måste ha gjort ett gediget researcharbete, vilket också får mig att inse hur lite jag faktiskt vet om något som ligger så pass nära och är en del av vårt land. Gillar den mörka, kalla miljön och har flera gånger varit på väg att sätta mig för att läsa mer bara för att få påminna mig själv om att jag faktiskt redan läst ut den 🙂 Så nu väntar jag spänt på fortsättningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s