Alla dessa val…

Skrivdag idag! I full gång här hemma med en kopp te och har nu skrivit både prolog och första kapitlet. och det är ju så roligt! Älskar den här fasen när man precis börjar skriva nytt, allt är möjligt och man får skapa en ny värld och nya karaktärer. Men det är ju så mycket som måste bestämmas…

Bara häromdagen bestämde jag mig för vad karaktärerna faktiskt ska heta, blir ju lite lättare att skriva manus om de har namn 😉 Och även var huvudkaraktären ska bo, bara en sådan sak. Men sedan har vi ju allt det här med perspektiv och tempus… Jag vet hur jag ska bygga upp manuset med två olika perspektiv, men jag känner mig sååå osäker på om jag ska skriva ur tredje persons-perspektiv eller första person. Och tvekar nu på om jag ska skriva i presens eller preteritum. Jag har sedan planeringen varit inställd på tredje person och preteritum så jag kör på det för stunden. Det jag har insett är nämligen också att jag är en omskrivare.

Nu när jag sitter här och skriver inser jag att det blir mycket som ska redigeras efter första utkastet, och jag inser redan nu att sättet för mig att göra detta är genom att skriva om allt. Jag tror att det är så jag fungerar helt enkelt. Jag skriver ett ganska skralt första utkast där jag får hela historien på plats, därefter skriver jag ut allt på papper och skriver in allt i ett nytt dokument. Och det är i den vändan berättelsen får kött på benen och kommer till liv. När historien redan finns på plats kan jag fokusera på allt det andra. Och i och med att jag redan nu vet att det kommer bli så så vet jag även att jag har alla möjligheter i världen att ändra mig angående tempus och perspektiv när jag skriver andra utkastet 🙂

Så det är bara att skriva på och skapa ett öde för min stackars huvudkaraktär! 🙂

Hur arbetar ni? Brukar ni också skriva om delar eller hela manuset?

6 tankar om “Alla dessa val…

 1. Det där med namn har jag jättesvårt för! Det är alltid lika mödosamt att hitta namn som passar karaktärerna, men till slut brukar det ju lösa sig 🙂
  Tempus och berättarperspektiv är också något jag brukar få grunna lite på.
  Jag har bara gjort en omskrivning av ett manus en enda gång och det var Lex Limbo, dock fungerade inte alls omskrivningen så det blev den första versionen till slut ändå 🙂 Men, det där har nog mest att göra med hur nöjd man blir när utkastet är färdigt. Håller det börjar man redigera och om det inte gör det, får man börja skriva om.
  Låter härligt att få börja med ett helt nytt skrivprojekt! Det ser jag också fram emot, även om den delen inte är aktuell för mig förrän under senare delen av hösten 🙂

  • Ja, namn är jättesvårt. kan hända att de ändras under skrivandet också, haha 🙂
   Precis, tempus och perspektiv kan behöva grunnas lite på. Förhoppningsvis kommer jag fram till vad som passar bäst för den här historien.

   Jag har så svårt att redigera mina första utkast, jag blir så låst då. Det är nog därför jag skriver om allt. Jag ändrar egentligen inte i vad som händer, men genom att skriva om allt på nytt är jag fri att formulera om meningarna på ett annat sätt. Det brukar hjälpa mig att finslipa berättarrösten och hitta rätt ton, och att på ett lättare sätt få in detaljer kring allt det andra. Det blir helt enkelt bättre flyt i stället för att sitta och peta lite här och där, även om det tar lite tid så klart 🙂

 2. Vad intressant det du säger, för jag funkar precis likadant. Måste skriva ett skralt utkast först och skriva om, och då blir det precis som du säger, att jag känner mig mer fri att fokusera på det där andra som inte kom med i första vändan, när själva storyn finns på plats.
  Det där med namn tycker jag mest är roligt och även om det kan vara lite knepigt ibland att hitta namn som passar så brukar jag alltid göra det tillslut 🙂 Ibland sitter de klockrent ända från början, ibland kommer de efter lite funderande. Jag brukar dock inte känna att jag behöver namn som sticker ut, bara de passar karaktärerna liksom. 🙂 Och kanske gärna känns som namn jag kan skriva några hundra gånger. En gång började jag på ett manus där en karaktär (HP ) hette Claudia, men på den dator jag hade då (en pc) blev det så jäkla drygt att skriva i tid och otid. Det var liksom obekvämt för fingrarna, iaf på den datorn. Macbooken har tätare tangenter så här skulle det nog gå.

  • Roligt att du fungerar likadant! nej, jag kan verkligen inte hänge mig åt detaljer och brodera ut karaktärer innan jag känner att jag fått ett utkast med storyn på plats.

   Själv väljer jag namn lite smått slumpartat… Borde kanske lägga mer tanke bakom det! 🙂 Just nu börjar jag precis om du ångra mitt val lite då huvudkaraktärens namn verkligen inte flyter fritt udner fingrarna 🙂

 3. Vad roligt med en flygande start och så mycket glädje! 😄
  Känner igen funderingarna och jag brottas med dem löpande, ändra perspektiv, tempus, är jag rätt ute? Jag skriver om och bygger på och ut. Eftersom manuset jag jobbar med nu är en helt omskriven version av ett gammalt manus, ny story och nytt perspektiv, så har det varit mycket att gå igenom.
  När jag skriver nytt nästa gång har jag en vision om att planera jättenoga, få ner storyn med alla tvister, sedan hänga mer kött på det hela – lite som du jobbat, och Katarina.
  Kul att få vara med från början i det här manuset/den här boken 👍🏻😊

  • Ja, det finns så många vägar att gå när man skapar historien. Man får helt enkelt testa sig fram till vad som fungerar 🙂 Och perspektiv och tempus får nog också vara öppet för diskussion tills man ser vad manuset dras med för problem längre fram. Ibland kan en ändring av just det göra så otroligt mycket för berättelsen!
   Glad att du vill följa arbetet! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s